Primii paşi

În luna iulie 2012, un grup de cetățeni ne-a anunțat că ședințele Consiliului General al Municipiului București au devenit inaccesibile pentru cetățeni. Au aflat pe pielea lor, atunci când au dorit să fie la ședință pentru a avea o interpelare legată de Parcul Circului. În loc să intre în sala de consiliu, au fost conduși în fosta cantină a primăriei și invitați să privească ședința la TV. De luat cuvântul, nici vorbă. Decizia a fost luată de Primarul General Sorin Oprescu.

Împreună cu colegii de la Active Watch, am pregătit și trimis o scrisoare deschisă adresată Primarului General și Consilierilor Generali. Aceasta a fost susținută de aproape 30 de organizații neguvernamentale din București. Scrisoarea a fost preluată de presă (vezi Mediafax). Nu am primit niciun răspuns la această scrisoare.

În plus, ne-am prezentat la ședința CGMB din luna august. În prealabil, împreună cu colegii de la Active Watch și cu grupul de cetățeni din Lacul Tei, am depus cereri de a lua cuvântul în cadrul ședinței, cu privire la accesul cetățenilor în sala de ședințe. Am fost conduși în aceeași sală special creată și dotată pentru cetățeni. Ședința Consiliului a început cu întârziere de mai bine de o oră. Consilul General a votat ca reprezentanții grupului nostru să nu ia cuvânt în cadrul ședinței.

„Înainte de a intra pe ordinea de zi, avem 31 de luări de cvânt. Din cele 31 de cereri, sunt 4 persoane care au specificat foarte clar că vor să se adreseze Consiliului cu privire la un punct de pe ordinea de zi. Vă propun ca între partea I şi Partea II a ordinii de zi să dăm cuvântul celor 4 persoane. Cu privire la celelalte persoane, din cererea dumnealor nu reiese motivul pentru care vor să se adreseze Consiliului. Vă rog să fiţi de acord să nu dăm curs acestor cereri, pentru că nu s-a precizat clar motivul”. S-a votat: pentru: majoritate de voturi, împotrivă: 2 voturi (Voicu M., Pârvu C.), abţineri: 1 vot (Deaconesci I.). Sursă: proces verbal şedinţă CGMB din 30 august 2012. 

La ședința din septembrie lucrurile s-au petrecut asemănător. Cu noi urmărind la TV ședința, fără a putea interveni altfel decât cu mesaje afișate în fața camerei web din sala cetățenilor. Cu ei ignorând mesajele noastre.

La solicitarea unuia dintre consilieri ca şedinţele să redevină publice prin folosirea unei săli încăpătoare, primarul Oprescu răspunde „reiterez faptul că şedinţa este publică prin transmiterea on-line /…/. În anii trecuţi ajunsesem de cele mai multe ori în situaţia de  bulibăşeală, nu se înţelegea ce se spune om cu om şi pentru buna desfăşurare a lor am creat acest sistem care îi aduce pe bucureşteni în mijlocul nostru şi pe noi ne duce în mijlocul lor. Sursă: procesul verbal al şedinţei CGMB din 28 septembrie 2012.

La ședința din octombrie nici camera web nu ne-a mai fost disponibilă. Poliția locală, prezentă în fosta cantină, ne-a interzis accesul în fața camerei. Însă, un mic efect a avut agitația creată. La ședința din luna octombrie, consiliul a acceptat să asculte câteva puncte de vedere, ale unor cetățeni care depuseseră cerere să ia cuvântul.

Pentru ședința din noiembrie am hotărât să arătăm din stradă că locul cetățenilor nu este la cantină ci în sală și, alături de Agenţia de Monitorizare a Presei – Active Watch am organizat un protest în fața primăriei – în cadrul şedinţei de Consiliu s-a discutat prelungirea contractului de închierere a actualului sediu, cu o chirie de 3 milioane EUR. Peste 100 de persoane au protestat pe  trotuarul din faţa Primăriei, pe durata şedinţei.

Imediat după ședință, am solicitat audiențe fiecărui consilier în parte. Ne-am întâlnit cu câţiva consilieri şi cu Comisia pentru Relaţii cu Organizaţii Neguvernamentale şi alţi Parteneri Sociali. Niciunul din cosilieri nu şi-a asumat rezolvarea problemei.

În 17 decembrie am iniţiat o campanie de trimitere de scrisori personalizate către primar şi consilieri, prin care am trimis 70 de scrisori în 24 de ore de la lansarea apelului către Primarul Sorin Oprescu prin care solicitam accesul în sală.

Astăzi, 18 decembrie, are loc o altă şedinţă a CGMB la care nu putem participa. Urmează să discutaţi nivelul impozitelor locale, urmează să decideţi rectificarea bugetului, iar noi nu putem fi în sala de şedinţe când veţi lua aceste decizii. Nici măcar nu am putut citi proiectele de hotărâre, pe care ar fi trebuit să le publicaţi cu 30 de zile înainte de a le lua în discuţie.

Pe 17 decembrie am deschis o petiţie online pe Avaaz.org pentru a aduna semnături de susţinere pentru cauza noastră. Petiţia are peste 1000 de semnatari.

În 29 ianuarie, la ora la care trebuia să aibă loc şedinţa de consiliu, am instalat un banner pe Podul Basarab cu mesajul „Bucureşti, trezeşte-te! Oprescu se joacă cu banii tăi!”. Bannerul a fost ridicat după nu mai mult de 15 minute, dar fotografia sa a fost transmisă pe internet. Un film cu acţiunea şi mesajul nostru este disponibil aici.

La şedinţa din 25 februarie, am lăsat fluturaşi cu mesajul nostru pe maşinile parcate în parcarea Primăriei.

În februarie, aflând de discutarea proiectului Pasaj Piaţa Romană, am depus cerere de organizare a unei dezbateri publice. Am trimis invitaţii mai multor organizaţii interesate de proiect. Dezbaterea a fost organizată de Primăria Bucureşti în data de 6 martie 2013. Procesul verbal este disponibil aici.

În iulie 2013, Agenţia de Monitorizare a Presei a cerut dezbatere publică pe tema Pasajului de la Piaţa Presei Libere. Dezbaterea a fost organizată de Primăria Bucureşti în data de 23 iulie. Mai multe organizaţii şi-au exprimat dezacordul cu aceasta investiţie atât în cadrul dezbaterii, cât şi pe pagina dedicată consultărilor faţă de acest proiect de hotărâre. Lunile iulie-august au adus numeroase apariţii în presă pe subiect. Cu o zi înainte de organizarea şedinţei din august a CGMB, CeRe a trimis o scrisoare consilierilor municipali solicitându-le să amâne decizia pe subiect până la clarificarea răspunsurilor la întrebările cetăţenilor şi la stabilirea oportunităţii investiţiei. Proiectul a fost votat de consilieri, după ce fusese modificat pentru a reduce dimensiunea investitţiei.

În august 2013, CeRe a construit acest blog, dedicat creştererii transparenţei activităţii Consiliului General şi Primăriei Municipiului Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *