Cine suntem

Cine suntem

Această campanie este iniţiată de Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) şi derulată în parteneriat cu Agenţia de Monitorizare a Presei – Active Watch şi Funky Citizens.

Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în 2006. Misiunea noastră este de a acţiona pentru ca deciziile publice să răspundă nevoilor şi dorinţelor actorilor sociali. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.ce-re.ro

 

De ce acţionăm

În prezent, ca să ajungi la un consilier din Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau la Primar trebuie să fii un luptător de guerilla bine dotat (cu informaţii, cu perseverenţă, cu formulare şi legi, cu timp să cauţi tu informaţii) care să îşi taie drum printr-o junglă (site-ul neprietenos al primăriei, căutarea anunţurilor pentru dezbateri, care articol din lege îţi dă dreptul să ceri ceva, cine sunt aleşii noştri şi la ce număr îi poţi suna).

Chiar dacă ajungi acolo, accesul în sala de şedinţe a Consiliului (şi implicit interacţiunea directă cu consilierii municipali), stabilit prin lege[1], îţi este interzisă printr-un artificiu care te condamnă la urmărirea unei transmisiuni online, pe un ecran într-o cameră separată, în timp ce consilierii municipali nici măcar nu au întotdeauna imagini care să arate că eşti acolo. Cel puţin o dată nişte cetăţeni au fost de-a dreptul uitaţi în „fosta cantină”, iar şedinţa s-a încheiat fără ca ei să fi luat cuvântul şi fără să fi avut ocazia să îi înmâneze o scrisoare cu doleanţele lor unui consilier. Iar noi, altă dată, când am vrut să afişăm la webcam mesaje prin care transmiteam consilierilor mesajul nostru că „vrem în sală”, am fost îndepărtaţi de Poliţia Locală şi de la această minimă interacţiune – vezi aici.

În aceste condiţii, am început campania „Nu aştepta supereroi, cere-ţi oraşul înapoi”, o campanie pornită de la convingerea noastră că fiecare bucureştean are dreptul să ia parte la deciziile luate de Primărie şi Consiliu cu privire la Bucureşti. Este un drept garantat într-o democraţie şi stipulat în mai multe legi româneşti[2].

De la teorie la practică este însă un drum adesea anevoios. Noi, echipa CeRe, care avem în misiune să acţionăm pentru ca deciziile luate de autorităţi să corespundă nevoilor şi dorinţelor cetăţenilor şi altor actori sociali, ne-am mobilizat pentru a desţeleni drumul participării la nivel de Capitală.

Viziunea noastră este un Consiliu şi o Primărie care au în faţă o cale largă, bătătorită, accesibilă şi unei mame cu cărucior, şi unui pensionar fără internet, şi unui angajat dintr-o corporaţie care are un smart phone conectat la internet şi, în general, oricărui cetăţean activ, grup sau organizaţie care doreşte să facă ceva pentru ca oraşul în care locuieşte să fie mai bun.

Această campanie îşi propune să convingă Primarul şi Consiliul General al Bucureştiului să creeze cadrul (drumul, treptele, rampa, uşa, ghişeul, site-ul, sala) prin care cetăţenii pot să intre uşor în dialog cu aleşii lor. O listă detaliată a cerinţelor noastre este aici.

Noi credem că pentru fiecare, atunci când are nevoie, calea către cei care decid soarta Bucureştiului trebuie să fie accesibilă.

Efoturile noastre au nevoie de susţinere publică. Avem nevoie de sprijinul bucureştenilor pentru a arăta că Primăria şi Consiliul trebuie să ia decizii într-un mod transparent. Aşa cum „ochiul stăpânului îngraşă vita”, tot aşa o privire a cetăţenilor asupra administraţiei va limita corupţia şi va creşte înţelepciunea deciziilor luate de consilieri şi primari. Dacă oamenii ar şti ce decizii se iau şi ar avea spaţiul pentru a-şi spune opinia, atunci nu am mai avea de-a face cu situaţii în care:

  • se aprobă proiectul de hotărâre privind construcția autostrăzii suspendate: 1,57 miliarde de euro pentru 13 km de autostradă suspendată;
  • se votează fără cvorum;
  • se introduc pe ordinea de zi, în regim de urgență, proiecte de hotărâre pe care nu le-a citit nimeni înainte și care nu reprezintă niciun fel de urgență (de ex. un proiect de hotărâre care viza reduceri de preț pentru consilierii generali la evenimentele organizate pe Arena Națională).

Dacă vrei să fii alături de noi, să primeşti informaţii şi să fii invitat la acţiune, înscrie-te aici. Pentru informaţii, sugestii, întrebări scrie-ne la:  NuAsteptaSuperEroi [ at ] ce-re.ro .

 

 

 

 

Acest site este parte a proiectului “Oraşul nostru, nu moşia voastră!”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

 

 FIC

 

O inițiativă a Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile

Susținut de 

CEETrust

 

 

 

 

[1] „Şedinţele consiliului local sunt publice” – Legea nr.215/2001 a administraţiei publice locale,  republicată, art. 42.1.

[2] Pentu o listă detaliată a legilor car reglementează dreptul cetăţenilor de a participa la decizia publică intră pe http://www.ce-re.ro/legislatie7

 

 

Last updated: decembrie 16, 2013 at 12:21 pm

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *