1

Dezbaterea bugetului Capitalei – să vedem jumătatea plină?

Am ajuns cu o oră întârziere – nu am putut de pe o zi pe alta să îmi schimb programul. Când am intrat, sala relativ plină – și cu oameni la prezidiu (inclusiv primarul), și cu oameni pe scaune. Discuția în toi, atmosfera calmă. Am ascultat, am notat, am întrebat, am primit răspuns.

Mi se pare un lucru bun că această întâlnire a avut loc. În ultimii doi ani au mai existat solicitări de dezbatere pe buget și e prima oară când se întâmplă. A fost pe genunchi – anunțată cu 24 de ore înainte și pe baza unui buget care înseamnă un tabel scanat, din care cu greu înțelegi ceva și care, în lipsa accesului la un format editabil (gen XLS) nu îți permite să faci niște calcule de bază*. Dar important este că a fost, că a fost prezent primarul și că au existat întrebări și răspunsuri. Ce a fost neplăcut este că unele răspunsuri nu răspundeau întrebărilor și că în unele cazuri induceau în eroare (de pildă, ordinea de zi cu proiectele de hotărâre de consiliu general nu este publicată cu 5 zile înainte împreună cu documentele aferente**, așa cum autoritatea publică susține). Iarăși neplăcut este că Primăria a depus deja bugetul la Consiliu, și, așa cum au și spus în încheiere, toate sugestiile colectate (la dezbatere sau până pe 6 aprilie) ar trebui trimise de fapt consilierilor generali, pentru că Primăria nu mai are cum să modifice nimic.

Ce rămâne este însă promisiunea că la rectificare vom evolua și de la o întâlnire organizată școlărește vom ajunge la una de liceeni – anunțată cu cel puțin 5 zile înainte și punând la dispoziție bugetul în format de date deschise (de pildă .XLS). Pentru nivel de studii superioare este nevoie și de o formă de prezentare a bugetului pe înțelesul publicului larg!

Între alte informații utile: primăria își va modifica site-ul. La un moment dat va consulta și cetățenii cu privire la cum să arate viitoarea versiune. Încercăm să aflăm detalii şi să vă ţinem la curent.

Pentru o altă perspectivă a acestei dezbateri, citiți povestea lui  Radu Andrei (Funky Citizens).

Sînziana Dobre, Centrul de Resurse pentru participare publică

*pentru a pregăti studiul pe buget , Funky Citizens a introdus manual toate datele din bugetul scanat PDF într-un XLS.

**Sunt postate doar titlurile proiectelor de hotărâre, nu și proiectele propriu-zise însoțite de documentația aferentă – așa cum o cere legea nr.215/2001 a administrației publice locale art.39(3)

CeRe-ți orașul înapoi

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *