Florescu Dragoș

Partid: Partidul Social Democrat
Comisie:

Comisia de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului – membru

Comisia Învăţământ, Cultură, Culte şi Sport – membru

Telefon: 0746.252.440 , 0754.200.066
E-mail: dflorescu@formenerg.ro , florescu.dragos@yahoo.com
Blog/site: Nu are.
Reţele sociale: http://www.facebook.com/dragos.florescu.505
Audienţe: Miercurea, de la ora 13, etaj 3, camera 7.
Mandat: Consilier General (2008 – prezent), Consiliul General al Municipiului Bucureşti
Data şi locul naşterii: 01.05.1962, Bucureşti
Declaraţii de avere/interese: Declaraţia de avere început de mandat – Declaraţia de interese început de mandat – Declaraţia de avere 2012 – Declaraţia de interese 2012
Adoptat de: Loredana Diaconescu: Am adoptat pentru că m-am cam săturat să mă plâng şi să aştept să se întâmple ceva. mi s-a părut o provocare, o vânătoare de vrăjitoare – e mult spus, dar am apreciat jocul creat de voi. Pe de altă parte, chiar eram curioasă să aflu cum gândeşte cineva din Consiliu, că să înţeleg mai bine de ce se întâmplă anumite lucruri în oraşul ăsta.Discuţia cu dl. Florescu a fost ok. Drumul către dumnealui a fost sinuos. I-am dat un mail, el nimic, i-am scris pe Facebook, el nimic. Pe urmă am dat mail la o adresa trecută pe site la contactul comisiei de urbanism, şi am primit un răspuns de la o ţipă care mi-a „dezvăluit” programul de audienţe şi am anunţat-o pe ea că am de gând să mă prezint în audienţă. Nu am ştiut care e procedura. Când am ajuns la primărie, în timpul programului de audienţe, dl. Florescu nu era şi tipa care mi-a răspuns la mail, mi-a spus că acela este un „mail personal de serviciu” şi că mi-a răspuns din bun simţ, dar că ea nu e secretara lui Florescu. Secretara de la consiliu a fost foarte amabilă şi l-a sunat pe Florescu, care a spus că ajunge în 10 minute. N-au fost 10, au fost vreo 30-40 minute.
Primul lucru pe care l-a făcut dl. Florescu a fost să mă certe pentru „adoptatul” ăsta, pentru că, din spusele lui, i se pare jignitor ca cineva (mai ales cineva de vârstă mea) să îl adopte pe el, om din consiliu, la fel cum ai face cu un câine.

Am stat vreo 45-50 de minute.*
Nota obţinută de consilier: absolvent.
Cariera profesională: Profesia: profesor. Meseria mea este de profesor de chimie. Am parcurs toate etapele în funcţiile de conducere din învăţământ: am fost director adjunct de liceu, am fost director de liceu, directorul Inspectoratului Bucureşti, am condus componenta management şi finanţare în cadrul programului de reformă al învăţământului preuniversitar şi aici am lucrat cu cei de la Banca Mondială şi cu Centre for British Teachers şi am format primii formatori de directori de unităţi de învăţământ, am revoluţionat modelul de inspecţie, am făcut un alt model de inspecţie, am încercat să descentralizăm conducerea unităţilor de învăţământ, am fost director general în ministerul educaţiei, am parcurs cam toate etapele de conducere în sistemul de învăţământ.
Cum am ajuns în politică? Foarte simplu. Eu nu am fost membru PCR şi sincer, am zis, cineva trebuie să îşi asume. Am intrat în politică în 1991, dacă nu mă înşel, dar trebuie să recunosc că funcţiile le-am dobândit când partidul meu era în opoziţie, deci nu am fost promovat politic. Am ajuns pe puterile mele şi pe ceea ce ştiu. Am dat un interviu Ministrului Educaţiei de atunci, Virgil Petrescu, au vrut să mă ia director adjunct în minister şi am refuzat. Am spus că eu nu plec de la şcoala mea, eram director doar de doi ani la liceu, aveam proiecte, etc. şi până nu mi-am finalizat proiectele nu am plecat.
Despre mine nu prea pot spune că sunt mare politician, că eu nu prea fac politică, eu însă mă pricep pe acest domeniu – educaţional. Dar eu să fac gargară şi politică, mai puţin. Drept dovadă că nu particip la emisiuni politice şi sincer am o părere proastă despre politicieni pentru că mint prea mult iar eu ca să mă duc să mint, nu-mi place. De aia eu niciodată nu promit nimic, prefer să mă duc să rezolvăm lucrurile decât să promitem şi să nu ne ţinem de cuvânt. Eu le zic şi acum: fraţilor, ne-au dat oamenii ăştia 70%, peste un an de zile dacă nu facem nimic, or să ne împuşte pe stradă şi au perfectă dreptate, pentru că eu însumi sunt perfect nemulţumit de ceea ce se întâmplă, să nu crezi că sunt mulţumit, dar nici nu putem să stăm să nu facem nimic. Ne mai hârâim, încercăm să mai economism bani, încercăm să îi gestionăm, pentru că sunt bani la primărie, dar nu pot să spun că sunt un politician.*
Din dialogul avut în cadrul campaniei „Adoptă un consilier”:
 • Despre realizări: Sunt la al treilea mandat. Am fost unul dintre cei care au susţinut podul Basarab, care cred eu că este bun. Unul dintre cei care au susţinut cele 24 de parkinguri care s-au votat pe vremea lui Adrian Videanu, dar s-a construit doar unul singur, cel de la Universitate. Am fost unul dintre cei care a introdus în şcoli, la elevii de clasa a 12-a, nişte spectacole de teatru, cu actori de la Teatrul Metropolis, le prezentam piesele care erau din dramaturgia din programa de la bac, că să îi ajutăm (…) am avut multe proiete cu inspectoratul scoalar. Acea defilare a elevilor care se face anual cu primarul general, este făcută la iniţiativa Comisiei de învăţământ cu inspectoratul şcolar Bucureşti şi care se menţine. Sunt multe.
 • Proiecte pentru acest mandat: Ce mă interesează foarte mult şi mă bat şi mă agit un pic, este vorba despre intrarea în Bucureşti de pe Autostrada 3, îi atrag atenţia dl primar general de vreo 3 ani de zile, că trebuie să atacăm Fabrica de Glucoză, din păcate încă nu am atacat-o, sunt nişte probleme de preţuri acolo. Ieri iar am discutat. Trebuie să ne întâlnim comisia de urbanism, juridică, transporturi să facem economie de bani, pentru că din păcate executivul a venit cu foarte mulţi bani acolo, vor să expropriem suprafeţe mai mari decât este nevoie şi costurile se ridică mult prea mult. Am rezolvat penetraţia pe Timişoara. Trebuie să rezolvăm intrarea în Bucureşti de pe A3, pentru că podul va fi gata la anul şi iar urgent, pasajul de la Răzoare, pentru că la Piaţa Sudului s-a rezolvat, îi dăm drumul după ce îl finalizează pe ăla din Vitan. Au fost probleme acolo, dar îi dăm drumul. Sperăm să fie gata un pic mai repede, important este să îi alocăm bani. Comisia de urbanism – aici este mult folclor şi poate sunt şi lucruri adevărate, că se dau bani la PUZ-uri, că asta este adevărat. Vreau să spun că poziţia mea a fost clară în Comisia de urbanism, şi a mea şi a colegei mele de la PSD, să dăm cât mai repede la PUZ-uri, am aprobat aproape toate PUZ-urile, singurul PUZ la care noi ne-am opus a fost când se dorea să se construiască o clădire de 20 de nivele lângă Liceul Şincai. Ceea ce am votat în comsie, în plen noi am votat toate PUZ-urile, tocmai că să nu se lase loc de interpretări, de bani, de şpăgi, şamd. Părerea mea este că aceste PUZ-uri, dacă sunt corect fundamentate, arhitectul-şef este de specialitate şi dacă îi dă ok-ul, mi se pare normal să îi dăm şi noi ok-ul pentru că Bucureştiul trebuie să se dezvolte.Sunt un adept al dezvoltării oraşului, oraşul acesta are nevoie de parkinguri şi de pasaje. În momentul în care noi sufocăm oraşul, noi inspirăm un aer otrăvit, în momentul în care oraşul respiră, respir şi eu un aer curat. Nu mă deranjează că stau 20 de minute în trafic, dar acele 20 de minute în trafic, se răsfrâng şi asupra sănătăţii mele şi asupra celor care nu circulă cu maşină. Deci eu sunt un adept al pasajelor, al străpungerilor, al parkingurilor, al semnaforizarii inteligente, să nu stăm aiurea la semnafoare, pentru că tot timpul poluăm.
  De exemplu, am o chestie care mă supără şi mă chinui de 3 ani de zile- solicit primarului general să nu mai tipărească ordinea de zi la Consiliul General – cam 2 kilograme de hârtie. De ce? Când avem toţi telefoane inteligente, avem laptopuri, avem tablete. Le spui să tipărească numai pentru cine vrea. Ultima dată a fost în plen acum 2 săptămâni şi nimic, dar continui, sunt perseverent.
  Sunt un adept al parcărilor cu bariere, cu parcomate, astfel încât primarul general să apese pe buton şi să ştie exact câte maşini sunt în orice parcare. Are corp de inspecţie, cine nu plăteşte parcarea, să plătească amendă. De ce să plătim ţiganii ăia după 6 seara? (….)
  Astea sunt proiectele mele şi mi le doresc, şi le-am spus de atâtea ori şi o să le mai spun.în 2 mandate am reuşit să renovăm toate teatrele din Bucureşti, şi toate teatrele din Bucureşti sunt la standard european acum. I-am creat şi cetăţeanului un loc un de să se ducă să respire, să respire cultură. Că din păcate, problema oraşului nostru este că omul nu are unde să se ducă. În orele libere, oamenii unde se duc? La mall. Şi ce fac? Nu cumpără, se plimbă prin mall. Atunci trebuie să îi creezi şi nişte variante de destindere. Ori astea sunt problemele: dacă nu decongestionezi traficul, prin parcări şi prin pasaje, sigur că cetăţeanul va fi sufocat, odată prin aerul pe care îl inspiră şi odată prin faptul că nu are pe unde să se deplaseze. Proiectul cu centrul istoric trebuia să fie gata de vreo 3 ani de zile. E un proiect al lui Ludovic Orban, pe care eu l-am susţinut foarte tare, dar din păcate nu este gata şi are o întârziere de vreo 3 ani de zile. Dar acest centru istoric, când va fi gata, are tot ce îi trebuie. Eu m-am plimbat peste tot în lume, nicăieri centrul nu este blocat de maşini şi nici nu se poate. Sigur, dacă mă întrebi pe mine, dacă eram Ministrul Transporturilor, nu făceam metrou în Drumul Taberei, prin pământ, făceam metrou pe deasupra…..dacă mergi la Kuala Lumpur sau Dubai, ai să vezi că au metrou aerian, nu poluează, este mult mai ieftin, pentru că sunt nişte stâlpi şi nişte grinzi, şi el merge pe acestea, iar staţiile sunt un pic mai late. Şi mă costă 20 % cât mă costă în Drumul Taberei. Mai ales că în Drumul Taberei, e şi loc pentru că este acel squar şi aveai şi loc suficient şi nu aveai nicio problemă.
 • Cele mai importante decizii de la începutul acestui mandat: ţin tot de infrastructură şi cele mai importante sunt: străpungerea, pasajul de la Casa Scânteii, un pasaj discutabil, dar în interesul cetăţeanului, este cel de la Română, aici eu am avut un alt punct de vedere – eu îmi doream un pasaj pentru maşini, dar mi s-a spus că urâţim oraşul. Şi le-am explicat, că oricât am urâţi acest oraş, totuşi un pasaj pe care îl faci la un preţ care costă cât un pasaj pentru maşini, e mai util decât un pasaj pietonal. Dar până la urmă am zis că e bun şi ăsta, decât deloc. Să rezolvăm intrarea de pe A3, iar este foarte important. Şi părerea mea este că trebuie să ne apucăm urgent de centura Bucureştiului, chiar dacă este la Guvern, să vedem cum facem şi noi să ajutăm să facem mai repede centura. Noi trebuie să înţelegem că acest oraş nu este un oraş urât, este un oraş cenuşiu, datorită poluării, noi trebuie să decongestionăm traficul din Bucureşti, prin centuri le decongestionezi. M-am întâlnit cu cetăţenii din zona prelungirea Ghencea şi pentru ei foarte important este să dăm drumul la prelungirea Ghencea, să modernizăm zona, pentru că acolo sunt foarte multe ansambluri de locuinţe şi nu au nici trotuare. Şi iar, l-am tot tocat pe primarul general şi a promis că de la anul începem prelungirea Ghencea. Pentru mine este o victorie, pentru că eu m-am întâlnit cu ei şi am reuşit să le rezolv problema. 
 • Tu eşti din Bucureşti? Eu sunt născut şi crescut în Bucureşti. Acum 40 de ani, la mine în cartier erau 5-6 maşini, acum sunt zeci de maşini. Indiferent dacă oraşul se dezvoltă sau nu, oamenii tot îşi vor cumpăra maşini. Tu nu încurajezi oamenii să îşi cumpere maşină dezvoltând oraşul, pentru că omul face tot ce vrea el. Prin dezvoltarea oraşului, tu nu îl ajuţi să ajungă mai repede la muncă, ci îl ajuţi să respire un aer curat. Ajungând mai repede la serviciu, poluează mai puţin. Voi nu înţelegeţi pentru că nu aţi crescut aici. Eu am văzut oraşul asta cum se dezvoltă. Din păcate, oraşul nu se dezvoltă, infrastructura este aceeaşi, circulăm pe acelaşi străzi, că nu s-au făcut, s-au făcut câteva penetrări, iar numărul de maşini a crescut de sute de ori. Tot cetăţeanul suferă, nefiind parkinguri eu tot cu maşina circul. Când eram de vârsta ta nu îmi trebuia maşină, acum toţi mergem cu maşina. Nu există în familii mai puţin de două maşini.
  Sigur, noi trebuie să îl descurajăm pe cetăţeanul care vine din provincie să nu mai vină cu maşina în Bucureşti. Şi putem să facem în două moduri acest lucru. O dată făcând intrările în oraş cu parkinguri şi cu mijloace de transport şi doi să ocolească oraşul. Dar pe cel care locuieşte în oraş nu ai cum să îl dezveţi (…) Când merg în străinătate, îmi place foarte mult să merg cu autobuzul. Pentru că au un transport în comun… Acum trebuie să recunoaştem că transportul în comun l-am rezolvat în mare parte.
  (despre liniile speciale de autobuz care tocmai au fost marcate în Bucureşti) Eu sunt un adept al creşterii amenzilor. Pentru că noi suntem nişte conducători auto needucaţi şi nedisciplinaţi. Pentru că este normal, trebuie să laşi autobuzul să circule pe banda lui, să nu îl blochezi. (…)
  Părerea mea este că voi (ONG-urile) asta ar trebui să faceţi, să încercaţi să educaţi cetăţenii să respecte legea şi în felul acesta cu toţii vom trăi mai bine. Eu sunt cel care a introdus poliţiştii acum nu ştiu câţi ani în intersecţie, pe vremea lui Videanu. Eu i-am cerut în Consiliul General poliţişti în intersecţie. Pentru că eram în trafic (eu i-am cerut lui Videanu să putem circulă pe linia de tramvai, că să ştii), erau 4 benzi, dar erau şi pe contra sens şi ne îmbulzeam toţi de pe 5 benzi pe 3 benzi.(…) noi avem nevoie de cineva care să ne educe să respectăm legea şi să ne ordoneze.
 • Cetăţenii din cartierul dvs. ştiu că sunteţi consilier general? Vin să vă ceară ajutorul Au venit cei din prelungirea Ghencea, dar ei nu ştiau unde locuiesc, dar au venit la mine pentru că am fost singurul care am răspuns solicitării lor. 
 • Am fost criticat la televizor că nu răspund pe Facebook. E o reţea de socializare, eu am foarte mulţi prieteni şi vorbesc mai mult la telefon. Culmea a fost că pe cei din Drumul Taberei prin Facebook i-am cunoscut. Nu stau mult în faţa calculatorului, pentru că nici nu am timp şi nici nu este sănătos. Acum am înţeles, o să fiu mai atent şi o răspund. O să încerc să fiu un pic mai activ şi acolo.*
Cum vede comunicarea cu cetăţenii: 1. Publicarea pe site-ul Primariei a datelor de contact ale fiecărui consilier, programul său de audienţe şi raportul anual de activitate – Este normal că ar trebui să fie publice. – Dar dvs. nu le aveţi. – Asta e vina secretariatului. Eu sunt un om foarte corect, pe cartea mea de vizită e şi mailul şi telefonul.2. Cetăţenii să aibă din nou acces în sala Consiliului pe durata şedinţelor acestuia – a trebuit să ajungă la mine numai că să ia cuvântul în Consiliul General. Ceea ce mi se pare aberant, nu am crezut că este posibil aşa ceva. Ceea ce nu e în regulă. Eu am fost unul care, atunci când fundaţiile mi-au dat pe mail că nu au voie să între în şedinţa de consiliu, am fost la microfon atunci şi i-am propus Primarului General să ţinem şedinţele de Consililui la un teatru, să lăsăm oamenii să stea cu noi în sala, cum stăteau în Regina Elisabeta. Era luna septembrie anul trecut, dacă nu mă înşel şi am făcut această interpelare Primarului General (dacă găsiţi banda cu înregistrarea) şi am fost sigurul. Pe mine nu mă deranjează cetăţeanul. Problema e că dacă mă întâlnesc cu el să îi şi rezolv problema, că dacă ne-am întâlnit şi nu i-am rezolvat-o, ne-am întâlnit degeaba şi omul a pierdut timpul. Însă şi puterile noastre sunt limitate;
3. Proiectele care sunt discutate de Consiliu să fie afişate odată cu ordinea de zi a şedinţei (5 zile înainte) şi supuse dezbaterii publice (cu 30 de zile înainte) – Asta nu discutăm, sunt absolut de acord, dar gândeşte-te că noi ne luptăm cu primarul general de nu ştiu câţi ani, măcar noi să primim proiectele cu 5 zile înainte şi nu le primim. Sunt proiecte pe care le primim în ziua şedinţei şi pe care le respingem şi primarul general se supără că le respingem, dar dacă nu ştiu despre ce e vorba. Luaţi minutele şedinţelor şi veţi vedea de câte ori respingem şi asta e o chestie cu care ne batem de când sunt eu consilier şi tot nu s-a rezolvat. Dacă nu ştim noi, n-are cum să ştie nici cetăţeanul;
4. Programul anual de investiţii publice (cu date financiare şi explicaţia acestor date) să fie publicat pe site-ul Primăriei – dacă mă întrebi pe mine, eu am o părere foarte proastă despre programul anual de investiţii pentru că ne costă foarte mult. Primăria Capitalei are foarte mulţi bani pe care îi risipieste foarte uşor. Că să îţi dau un exemplu concret, revin la Fabrică de Glucoză, e vorba de intrarea în Bucureşti, pe o parte sunt case, pe partea cealaltă este câmp şi Executivul vrea să expropriem si să facă parcare în spic şi trotuar de patru metri la câmp. Pentru ce fac parcare şi trotuar dacă acolo nu locuieşte nimeni? În momentul în care va locui cineva are obligaţia să îşi facă inclusiv spaţiu de parcare şi atunci noi ne întâlnim cu toţii şi terminăm cu parcarea în spic, terminăm cu trotuarul de 4 metri, un trotuar de 2 metri este arhisuficient şi micşorăm costurile investiţiei. Plus că acolo Primarul General a solicitat preţ pe expropriere 1250 de euro pe metru pătrat, iar preţul la notariat este între 400 şi 600 de euro metru pătrat, şi de două luni de zile nu aprobăm proiectul acesta până nu îl punem noi la punct cu preţul care este şi fă o socoteală cu câţi bani se economisesc. Sunt de acord ca proiectele mari de investiţie să fie suspuse dezbaterii publice, dar eu nu sunt de acord să blocăm oraşul. Nu mi se pare normal ca ONG-urile să blocheze dezvoltarea oraşului, să blocheze penetraţii, să blocheze pasaje şamd. Pentru că ei îşi fac multă publicitate pe tema asta, dar de fapt suferim toţi, pentru că asta înseamnă că dacă blochezi dezvoltarea oraşului, oamenii tot îşi cumpără maşini. Ei se vor bate şi împuşca pe locurile de parcare, în trafic că nu au pe unde să circule şi trec pe linia de tramvai şi cine suportă consecinţele? Lucrurile sunt foarte clare aici, noi trebuie să gândim dezvoltarea oraşului şi nu blocarea dezvoltării oraşului. *
 

*Informaţii obţinute în cadrul concursului de acţune civică “Adoptă un consilier!”.

Aceste informaţii sunt obţinute prin documentarea realizată de echipa CeRe, cu indicarea surselor folosite. În cazul în care găsiţi informaţii inexacte, identificaţi linkuri care nu mai funcţionează sau aveţi sugestii pentru completări, vă rugăm să ne scrieţi la adresa de e-mail nuasteptasupereroi@ce-re.ro.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *