0

La ședința de joi, 30 iulie 2015, sistemul electronic de vot va fi folosit de consilierii generali

În premieră, sistemul electronic de vot va fi folosit joi, 30 iulie, de consilierii generali ai Municipiului București în cadrul ședinței ordinare din luna iulie. Direcția de Asistență Tehnică și Juridică mai are de înmânat doar 26 de cartele electronice individuale. Distribuirea se va realiza cu ocazia ședințelor de comisii și la începutul ședinței de plen. Înainte de deschiderea oficială a ședinței va fi realizat un scurt instructaj și unul-două voturi de test. Sistemul va fi pus în funcțiune fără modulul de amprentare – care a fost respins de o parte din consilierii generali.

Acest rezultat a fost obținut ca urmare a unor întâlniri de lucru dedicate îmbunătățirii mecanismelor și procedurilor prin care se iau deciziile la nivel de Capitală, astfel încât acestea să fie mai accesibile bucureștenilor.

O altă concluzie a acestor întâlniri este că, până la sfârșitul lunii august, cetățenii care vor dori să se înscrie pentru a lua cuvântul la ședințele de plen sau de comisii ale Consiliului General vor putea să solicite acest lucru și electronic (prin email). Până acum, pentru a te înscrie era necesară o deplasare la registratura Primăriei Generale, la sediul de lângă Cișmigiu.

Întâlnirile au avut ca punct de pornire studiul „Cum se iau decizii în Capitală” – o analiză cantitativă și calitativă a deciziilor pregătite de Primăria Municipiului București și votate de Consiliul General al Municipiului București în perioada iulie – noiembrie 2014. Autorii cercetării sunt trei organizații neguvernamentale care au manifestat un interes constant în a include cetățenii la masa deciziilor luate pentru oraș – CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, ActiveWatch și Funky Citizens. Cercetarea a fost finanțată de Friedrich Ebert Stiftung.

Cele trei organizații au realizat și o serie de recomandări referitoare la proiectul de Regulament al Consiliului General. Majoritatea au fost bine primite, urmând să fie propuse spre adoptare în cadrul următoarelor ședințe ale comisiilor și plenului CGMB. câteva dintre propuneri se referă la activitatea executivului local, astfel încât participanții la întâlnirile de lucru urmează să le ia în considerare la momentul adoptării unor modificări la Regulamentul PMB. Astfel de corelări între regulamentele PMB și CGMB au fost identificate de către participanții la întâlnirile de lucru ca absolut necesare pentru îmbunătățirea aplicării, la nivelul celor două instituții, a prevederilor Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică (măsura preventivă 7 care însoțește Strategia Națională Anticorupție 2012-2015[1]).

La întâlniri au participat reprezentanți ai Consiliului General al Municipiului București, Primarului General, Secretarului General, Direcției de Asistență Tehnică și Juridică, Instituției Prefectului București, Ministerului Justitiției – secretariatul tehnic al Strategiei Naționale Anticorupție, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și ai celor trei organizații menționate.[1] http://sna.just.ro/SNA/Inventarindicatorideevaluare.aspx

CeRe-ți orașul înapoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *